Rolnicy zobowiązani do rejestracji w Sanepidzie
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oświęcimiu przypomina, iż zgodnie z art. 63 ust. 2 ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( tekst jednolity Dz. U. z 2015r. poz. 594 z późn. zm.) podmioty prowadzące produkcję pierwotną i działalność w zakresie dostaw bezpośrednich na terenie powiatu oświęcimskiego ( np. produkcja malin, borówki amerykańskiej, brzoskwiń, truskawek, warzyw, jabłek itp.) mają obowiązek złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wnioski do pobrania na stronie internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Oświęcimiu http://psseoswiecim.wsse.krakow.pl/index.php/obszary-dzialan/nadzor-sanitarny/112-zywienie/wnioski-do-pobrania-hzz lub w siedzibie PSSE Oświęcim, ul. Więźniów Oświęcimia 1O. Nie złożenie wniosku o wpis podlega karze pieniężnej ( art. 103 ust. 1 pkt. 4 Ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia tekst jednolity Dz. U. z 2015r. poz. 594 z póżn. zm.)
Rejestracja jest wymagana w odniesieniu do:
- działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
- gospodarstw agroturystycznych;
- zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;
- podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną.
Produkcja pierwotna (podstawowa) jest zdefiniowana w art. 3 ust. 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 i oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory, dojenie i hodowlę zwierząt gospodarskich przed ubojem, oraz łowiectwo i rybołówstwo i zbieranie runa leśnego. Definicję tę uzupełnia dokument KE pn. "Wytyczne dotyczące wykonywania niektórych przepisów rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych" zgodnie z którym są to również działania towarzyszące produkcji podstawowej.
Działania towarzyszące produkcji podstawowej: transport, składowanie i obróbkę surowców (produktów podstawowych) w miejscu produkcji (mycie, czyszczenie, obieranie, sortowanie - pod warunkiem, że nie zmienia to znacznie ich charakteru, transport żywych zwierząt, gdzie jest to niezbędne do osiągnięcia celów rozporządzenia nr 852/2004 oraz w przypadku produktów pochodzenia roślinnego i produktów rybołówstwa: działania transportowe w celu dostawy surowców (produktów podstawowych), których charakter nie został znacznie zmieniony, z miejsca produkcji do zakładu.
Produkcja pierwotna odnosi się do działalności prowadzonej w gospodarstwie rolnym lub na podobnym poziomie i obejmuje m.in.: produkcję, uprawę lub hodowlę produktów roślinnych tj. ziarna, owoce, warzywa i zioła oraz ich transport w obrębię gospodarstwa, a także przechowywanie i obróbkę produktów (bez istotnej zmiany ich charakteru) na terenie gospodarstwa i dalszy ich transport do zakładu.
Państwowa Inspekcja Sanitarna w zakresie bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego rozpoczyna swoje kompetencje po zbiorach. PIS częściowo sprawuje nadzór nad produkcją podstawową, tj. kontroluje magazyny, transport, obróbkę wstępną, jak również dokonuje rejestracji gospodarstw działających na rynku spożywczym i prowadzących produkcję podstawową.
„Możliwość monitorowania” oznacza możliwość kontrolowania przemieszczania się żywności, paszy, zwierzęcia hodowlanego lub substancji przeznaczonej do dodania lub, która może być dodana do żywności lub paszy na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji. „Dostawy bezpośrednie” zostały określone w art. 1 ust. 2 lit. c rozporządzenia WE nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych i oznaczają „dostawy dokonywane przez producenta, małych ilości surowców do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego”.
Główny Inspektor Sanitarny polecił wszystkim Państwowym Wojewódzkim Inspektorom Sanitarnym stosowanie przepisów dotyczących nakładania kar za brak rejestracji podmiotów działających na rynku spożywczym i prowadzących produkcję pierwotną oraz nawiązywania stosownej współpracy z organami Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w celu pozyskiwania informacji o gospodarstwach rolnych prowadzących taką działalność.
Niezłożenie wniosku o wpis podlega karze pieniężnej (art. 103 ust. 1 pkt. 4 Ustawy z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia tekst jednolity Dz. U. z 2015 r. poz. 594 z późn. zm.).